آیا میدانید چرا موتورهای جستوجو رتبه فعلیتان در صفحات نتایج سرچ را به شما دادهاند؟ آیا میخواهید این رتبه بالاتر باشد؟ خوب میشد اگر گوگل گزارش کاملی از وضعیت رتبه وبسایت و چرایی آن به شما ارائه میداد؛ اما متأسفانه بهترین متخصصان سئو نیز از این سازوکار به طور کامل خبر ندارند. بااینحال باگذشت زمان گوگل و دیگر وبسایتها راهحلهای تکنیکی ارائه دادند که با استفاده از آنها میتوان رتبه وبسایت را عوض کرد. یکی از انقلابیترین راهحلها که هنوز هم بهخوبی شناخته نشده استفاده از تگ کنونیکال بود. اما تگ کنونیکال چیست و چرا اهمیت دارد؟
تگ کنونیکال یا همان برچسب متعارف (rel=“canonical”) قطعهای از کد HTML است که نسخه محتوای اصلی را برای صفحات تکراری، تقریباً تکراری و مشابه تعریف میکند. به بیان سادهتر اگرچند محتوای مشابه با URL متفاوت دارید میتوانید از تگهای کنونیکال استفاده کرده تا ورژن یا محتوای اصلی را مشخص کنید.
حالا که فهمیدیم تگ کنونیکال در سئو چیست بهتر است ببینم ظاهر آن به چه شکل است. تگهای کرونیکال از قواعد نحوی ساده و یکسان استفاده کرده و در بخش <head> یک صفحه وب قرار میگیرند:
<link rel=“canonical” href=“https://example.com/sample-page/” />
هر قسمت از عبارات بالا به انگلیسی معانی زیر را تعریف میکنند:
گوگل علاقهای به محتوای تکراری ندارد زیرا نمیتواند بین آنها یکی را انتخاب کرده و به کاربر نشان دهد. به دلایل زیر انتخاب محتوای تکراری برای گوگل سخت است:
محتوای تکراری زیاد میتواند بر بودجه خزش (crawl budget) شما تأثیر بگذارد. این بدان معنا است که گوگل بهجای کشف محتواهای مهم و جدید در وبسایت شما، وقتش را برای خریدن بین چند نسخه محتوای مشابه تلف میکند.
تگهای کنونیکال این مشکل را حل کرده و به گوگل میگویند کدام نسخه از صفحات باید ایندکس شده و رتبه بگیرد و همچنین تراز لینک باید متعلق به کدام صفحه باشد. اگر نتوانید تگ کنونیکال را خودتان در URL تعیین کنید، گوگل خودش دستبهکار میشود. به گفته خود گوگل: «اگر URL کنونیکال را مشخص نکنید، خودمان تشخیص میدهیم که کدام URL ورژن بهتری است.» تکیه بر گوگل برای انتخاب بهترین محتوا گزینه مناسبی نیست؛ زیرا گاهی اوقات بهترین محتوای شما همانی نیست که گوگل تشخیص داده است.
نکته قابلتوجه: گوگل بیان میکند که معمولاً به URL کنونیکالی که تنظیم میکنید احترام میگذارد، اما نه همیشه. دلیلش این است که تگهای متعارف مانند یک راهنما عمل میکنند نه دستورالعملی الزامی که گوگل باید حتماً از آن پیروی کند. اما بههرحال تا زمانی که گوگل آنها در نظر میگیرد باید تگهای کنونیکال مشخص شوند.
اگر وبلاگ یا پست تکراری منتشر نکرده باشید پس محتوای تکراری هم ندارید؛ اما موتورهای جستوجو در URLها میخزند نه صفحات وب. این بدان معنا است که نمونههای example.com/product و example.com/product?color=red را بهعنوان صفحات منحصربهفرد میبینند، حتی اگر یک صفحه وب با محتوای یکسان یا مشابه باشند. به اینها پارامترهای URL گفته میشود و دلیل رایجی برای محتواهای تکراری هستند بهویژه در سایتها فروش و تجارت الکترونیک که محصولی را در وبسایتشان میفروشند.
برای این که بفهمید اهمیت این موضوع در تگ کنونیکال سئو چیست به مثال زیر دقت کنید. وبسایت Brown Bag Clothing پیراهن میفروشد و این URL صفحه اصلیشان است:
https://www.bbclothing.co.uk/en-gb/clothing/shirts.html
اگر فیلترهای XL را فعال کنید، پارامتر زیر به URL اضافه میشود:
https://www.bbclothing.co.uk/en-gb/clothing/shirts.html?Size=XL
اگر فیلتر رنگ آبی را هم فعال کنید، پارامتر زیر هم اضافه میشود:
https://www.bbclothing.co.uk/en-gb/clothing/shirts.html?Size=XL&color=Blue
به چشم گوگل تمام این صفحات متفاوت هستند با این که محتوایشان تقریباً شبیه به هم است. اما فقط وبسایتهای تجارت الکترونیک قربانی محتواهای مشابه نمیشوند. در اینجا برخی دیگر از دلایل رایج محتوای تکراری وجود دارد که برای انواع وبسایتها اتفاق میافتد:
(https://www.example.com/, https://www.example.com/index.htm, https://www.example.com/index.html, https://www.example.com/index.php, https://www.example.com/default.htm.)
در این مواقع استفاده از تگ کنونیکال ضروری است. علاوه بر این مشکل محتوای تکراری بین چند دامنه نیز وجود دارد. بهتر است تگ کنونیکالی داشته باشید که به خودتان ارجاع دهد تا بامحتوا و تگهای دیگر دومینها قاطی نشود. این موضوع به بالاتر رفتن رتبه محتوای اصلی شما کمک میکند.
ساخت و پیادهسازی کنونیکالها آسان است؛ اما قبل از ساخت آنها پنج قانون طلایی است که باید حتماً رعایت کنید.
بهترین کار این است که از مسیرهای نسبی با عناصر لینکی rel=“canonical” استفاده نکنید. پس ساختار زیر را در ذهن داشته باشید:
<link rel=“canonical” herf=“https://example.com/sample-page/” />
بهجای:
<link rel=“canonical” herf=”/sample-page/” />
از آن جایی که گوگل ممکن است URLهای بزرگ و کوچک را بهعنوان دو URL متفاوت در نظر بگیرد، ابتدا مطمئن شوید که URLهای کوچک را روی سرور خود اجباری کردهاید و سپس از URLهای کوچک برای تگهای کنونیکال خود استفاده کنید.
اگر به SSL تغییر دادهاید، مطمئن شوید که هیچ نشانی اینترنتی non-SSL (بهعنوانمثال HTTP) را در تگهای کنونیکال خود اعلام نکردید. انجام این کار از نظر تئوری میتواند منجر به سردرگمی و نتایج غیرمنتظره شود. اگر در یک دامین امن هستید، مطمئن شوید که از نسخه URL زیر استفاده میکنید:
<link rel=“canonical” herf=“https://example.com/sample-page/” />
در مقابل:
<link rel=“canonical” herf=“http://example.com/sample-page/” />
اگر از HTTPS استفاده نمیکنید متضاد نمونه بالا درست است.
این کار اجباری نیست؛ اما بهتر است از تگهای کنونیکال خود ارجاع استفاده کنید. به این صورت به گوگل اعلام میکنید کدام صفحه را ایندکس کند. کار تگهای کنونیکال خود ارجاع به این صورت است که به خودش اشاره میکند. برای مثال اگر URL صفحهای بود https://example.com/sample-page باشد تگ خود ارجاعش
<link rel=“canonical” herf=“https://example.com/sample-page” />
خواهد بود. بیشتر سیستمهای مدیریت محتوا تگ کنونیکال خود ارجاع را بهصورت خودکار اضافه میکنند؛ اما در صورتی برنامهنویس شما سیستمتان را کدگذاری کند.
اگر صفحهای چند تگ کنونیکال داشته باشد گوگل هیچکدام از آنها در نظر نمیگیرد.
در اینجا میبینیم روشهای اصلی اجرای تگ کنونیکال در سئو چیست:
سادهترین راه برای اشاره به یک کنونیکال در URL ، تگ rel=canonical است. تنها کاری که باید انجام دهید این است که کد زیر را به بخش <head> صفحه تکراری اضافه کنید:
برای اسنادی مانند PDF، هیچ راهی برای قراردادن تگهای کنونیکال در سر صفحه نیست؛ زیرا بخش <head> صفحه وجود ندارد. در چنین مواردی، باید از هدرهای HTTP برای تنظیم تگهای کنونیکال استفاده کنید. همچنین میتوانید از کنونیکالها در هدرهای HTTP در صفحات وبی استاندارد باشند استفاده کنید.
Yoast SEO را نصبکرده و تگهای کنونیکال خود ارجاع به طور خودکار اضافه میشوند. برای تنظیم کنونیکلهای سفارشی، از بخش « Advanced» در هر پست یا صفحه استفاده کنید.
سایت مپ یک فایل متنی است که تمام آدرس صفحات وبسایت شما را در خود دارد. در واقع این فایل یک فایل XML است که URLهای یک سایت را لیست میکند. گوگل بیان میکند که صفحاتی که تگ کنونیکال ندارند، نباید در نقشه سایت گنجانده شده و فقط URLهای کنونیکال باید فهرست شوند. این موضوع به این دلیل است که گوگل صفحات فهرست شده در سایت مپ را بهعنوان استانداردهای پیشنهادی میبیند.
زمانی که میخواهید ترافیک را از یک URL تکراری به نسخه کنونیکال منحرف کنید، میتوان از ریدایرکت 301 استفاده کرد. اگر از ریدایرکت 301 استفاده کردید، کاربران به طور خودکار به صفحه مقصد منتقل شده و صفحه اصلی را نمیبینند. ریدایرکتهای 301 همچنین به شما کمک میکنند در بودجه خزیدن خود صرفهجویی کنید؛ زیرا تعداد URL هایی را که باید خزیده شوند محدود میکنند. ریدایرکتهای 301 همچنین سیگنال قویتری برای بالابردن رتبهبندی به گوگل میفرستند. بهتر است ریدایرکتهای 301 را با URLsهایی با ویژگی زیر بسازید:
اگر در حال ایجاد تغییراتی در محتوای خود مانند انتقال سایت هستید و URL های شما تغییر میکنند، باید URLهای قدیمی را به ریدایرکتهای جدید 301 هدایت کنید. جدا از تغییر مسیر، اطمینان حاصل کنید که URL مقصد جدید دارای یک تگ کنونیکال خود ارجاع است.
میتوانید از طریق سیگنالهای کنونیکال صفحهای داخلی را به صفحه دیگری از سایتتان لینک کنید. هر چهقدر در تعیین این سیگنالها یکدستتر عمل کنید؛ موتورهای جستوجو URL کنونیکال را زودتر تشخیص میدهند. گوگل همچنین URLهای HTTPS را به HTTP ترجیح میدهد.
اما اشتباهات تگ کنونیکال در سئو چیست و چگونه میتوان از آنها دوری کرد؟
ممکن است بهاشتباه پیش بیاید که URL کنونیکال یکسانی را برای صفحات زیادی در سایت خودتنظیم کنید، حتی اگر محتوای آنها متفاوت باشد. این اشتباه میتواند به سئوی کلی وبسایت شما آسیب برساند، زیرا برخی از صفحات کمتر دیده میشوند.
همچنین برای برخی از کاربران غیرمعمول نیست که از چندین URL کنونیکال را برای یک صفحه استفاده کنند. این کار بهسادگی میتواند موتورهای جستجو را به انتخاب یک URL کنونیکال سوق دهد، زیرا آنها فقط یک URL را به میشناسند که لزوماً بهینهترین آنها نیز نیست.
برای گرفتن رتبه بهتر از URLهای کنونیکال استفاده میکنید پس منطقی نیست که این URLها قابل ایندکس شدن نباشند.
صفحهبندی یا همان Pagination برای زمانهایی است که محتوا طولانی بوده و برای دیدن بقیه آن باید به صفحه بعد سایت بروید. گاهی اوقات، هنگام تنظیم محتوا برای نمایش در چندین صفحه، ممکن است وسوسه شوید که یک تک کنونیکال در صفحه اول قرار دهید. بااینحال، تا زمانی که صفحهبندی وجود دارد، هر صفحه باید ایندکس شود. این خطا از ایندکس شدن تمام صفحات بعدی جلوگیری میکند.
یکی دیگر از اشتباهات احتمالی، معکوس کردن نقش صفحههاست. بهعبارتدیگر، صفحهای که بهعنوان URL کنونیکال نشاندادهشده است، صفحهای است که قرار بوده ثانویه باشد و آدرس آن بهعنوان کنوینکال به گوگل معرفی شده است.
تگهای Hreflang برای تعیین زبان و مکان جغرافیایی یک وبسایت استفاده میشود. گوگل بیان میکند که هنگام استفاده از hreflang، باید «یک صفحه کنونیکال به همان زبان یا درصورتیکه آن زبان وجود ندارد به نزدیکترین زبان ممکن، مشخص کنید.»
داشتن چندین تگ rel=canonical باعث میشود که گوگل آنها را نادیده بگیرد. در بسیاری از دلیل این اتفاق این است که تگها در نقاط مختلف مانند سیستم مدیریت محتوا، موضوع و… استفاده میشود.
Rel=canonical فقط باید در <head> یک محتوا ظاهر شود. یک تگ کنونیکال در بخش <body> یک صفحه نادیده گرفته میشود.
برای اینکه تگهای کنونیکال شما انتخاب شوند، باید مطمئن شوید که یکصفحهای که دارای یک تگ کنونیکال است که به صفحهای درست اشاره میکند. همچنین باید بررسی کنید که آیا صفحه قابل خزیدن و ایندکس شدن است یا خیر. صفحه نباید توسط robots.txt یا تگ no-index مسدود شده باشد.
در زیر چند روش مفید برای بررسی تگهای کنونیکال شما آورده شده است.
سرچ کنسول گوگل دارای چند ابزار مفید برای تجزیهوتحلیل تگها کنونیکال است از جمله: Index Coverage report و ابزار URL Inspection.
Index Coverage report ابزار ارزشمندی برای آگاهی از وضعیت ایندکس فعلیتان است. با استفاده از این ابزار میتوانید بفهمید کدام URL ایندکس شده و کدام غیر ایندکس شدن است. همچنین دلیل ایندکس نشدن URL را میتوانید بفهمید. برای آنالیز کردن کنونیکالهای سایت به Excluded category بروید، در آنجا میتوانید وضعیت تگها را مشاهده کنید.
در قسمت Alternate page with proper canonical tag میتوانید وضعیت URLهایی که گوگل تگها کنونیکالشان را در نظر گرفته مشاهده کنید.
اگر اخیراً برخی صفحات را کنونیکال کردهاید انتظار بالارفتن تعداد URLها را داشته باشید. همچنین میتوانید از این بخش چک کنید که گوگل در محتواهای تکراری بیش از حد خزش نداشته باشد. در غیر این صورت، URLها نیازی به توجه شما ندارند.
میتوانید از URL Inspection tool استفاده کنید تا ببینید Googlebot چگونه URLهایی که ایندکس نشدهاند را مشاهده میکنند. هنگام بررسی صفحه inspecting موارد زیر را بررسی کنید:
همچنین میتوانید بررسی کنید که آیا تگ کنونیکال بهدرستی اضافه شده است یا خیر. برای بررسی محتوای رندر شده روی View crawled page کلیک کرده و کنونیکال را در قسمت <head> جستجو کنید.
در صفحه more، میتوانید سرصفحه HTTP را که گوگل بات دریافت کرده است بررسی کنید. حتي اگر از rel=canonical در HTML يک صفحه استفاده میکنید، مطمئن شوید که با پیکربندی موردنظر هماهنگ است.
در این مقاله به طور کامل و مفصل به شما توضیح دادیم تگ کنونیکال در سئو چیست و چرا استفاده از آن اهمیت دارد. همچنین به شما توضیح دادیم تگ کنونیکال به چه شکل بوده و از چه راههایی میتوان آن را ساخت یا تنظیم کرد. در مورد اشتباهات رایج در تنظیم کنونیکال و چگونگی بررسی آن نیز به شما توضیح دادیم. امیدواریم که در انتهای این مطلب نسبت به تگهای کنونیکال اطلاعاتی که باید را به دست آورده و به جواب سؤالهایتان رسیده باشید.
برای اطلاع از مقالات، جشنوارهها و اخبار سامانه پیامک ایمیل خود را ثبت کنید.